За Cimstone

Чудили ли сте се каква е и дали има разлика между технически камък и синтерована керамика? Именно за това ще прочетете в тази статия на AR Commerce. Това са два материала, които придобиха доста голяма популярност в последно време и все повече хора се насочват именно към тях при облицоването на различни детайли от домовете си, както и за разработването на плотове за кухнята и банята.

Несъмнено и двата материала са здрави, толерантни към топлина и не се драскат лесно. Те предлагат редица предимства и уникални свойства, но какво ги прави различни? Кой камък да изберете за вашия дом?

Композиция

Техническият камък се изработва на основата на различни минерали, като например кварц, мрамор или гранит. Тези материали се добиват от кариери и се обработват на плочи или блокове за по-нататъшно използване в строителството и дизайна. Естественият състав на техническия камък му придава уникална естетическа привлекателност и усещане за лукс.

От друга страна, синтерованата керамика е синтетичен материал, произведен чрез комбиниране на керамични прахове, метални оксиди и различни добавки. След това сместа се подлага на високи температури и налягане, в резултат на което се получава втвърден и плътен материал. Прецизният състав и производственият процес на синтерованата керамика позволяват по-голям контрол върху нейните свойства и характеристики.

разлика между технически камък и синтерована керамика

Производствен процес

Производството на технически камък включва рязане и обработка на големи блокове камък в желаните форми и размери. Той се подлага на редица техники за рязане, полиране и довършителни работи, за да се постигнат желаните естетически и функционални свойства. Този традиционен производствен процес демонстрира естествената красота и текстура на камъка.

При нас в AR Commerce ще откриете технически камък на основата на кварц, произведен по италианска технология BRETON – чрез смесване на кварц, смола и различни багрила. Това го прави изключително красив и издръжлив.

От друга страна, синтерован камък се подлага на по-сложен производствен процес. Керамичните прахове и добавки се смесват внимателно, за да се постигнат желаните свойства, и след това сместа се пресова в калъпи. След това формованият материал се изпича при високи температури, в резултат на което частиците се свързват помежду си и образуват твърда керамична структура. Този процес позволява прецизен контрол върху плътността, вида и здравината на материала.

Физични свойства

Техническият камък е известен с високата си плътност, издръжливост и здравина. Той проявява отлична устойчивост на удар, надраскване и износване, което го прави подходящ за приложения, изискващи здрави и дълготрайни повърхности. Освен това техническият камък е изключително устойчив  петна и химикали, което увеличава привлекателността му като универсален материал.

Синтерованата керамика, която също е издръжлива, притежава специални физични свойства. Известна е с относително ниската си плътност, което я прави по-лека от естествения камък и някои други материали. Въпреки лекия си характер, синтерованата керамика се отличава със забележителна здравина и устойчивост на механично натоварване. Освен това тя предлага отлична устойчивост на топлина, UV лъчи и замръзване, което я прави подходяща както за вътрешно, така и за външно приложение.

Приложения

Техническият камък намира широка употреба в строителството за различни архитектурни елементи. Обикновено се използва за облицоване на външни и вътрешни повърхности, създаване на зашеметяващи фасади, подови настилки, плотове и мивки. Естествената красота и издръжливост на техническия камък го правят идеален избор за жилищни и търговски проекти от висок клас, като придават елегантност и изтънченост на пространствата.

Синтерованата керамика набира популярност в широк спектър от приложения. Обикновено се използва за подови настилки, стенни облицовки, кухненски плотове и повърхности в банята. Лекият характер на синтерованата керамика улеснява работата и монтажа, като намалява общото тегло на конструкциите. Отличната ѝ устойчивост на химикали и петна също я прави подходяща за лаборатории, медицински заведения и други среди, които изискват хигиенични и лесно поддържани повърхности.

разлика между технически камък и синтерована керамика

Разлика между технически камък и синтерована керамика – Цвят и текстура

Техническият камък получава своя цвят и текстура от естествения състав на използвания камък. Той предлага широка гама от цветове, шарки и жилки, като осигурява уникален и луксозен външен вид. Присъщите вариации в цвета и жилките правят всяко парче технически камък различно и визуално привлекателно.

Синтерованата керамика предлага широка гама от цветове и възможности за дизайн. Тя може да имитира различни повърхности, като бетон, гранит и мрамор. Тази гъвкавост дава възможност на дизайнерите и архитектите да постигнат конкретни естетически цели и да съчетаят различни дизайнерски теми.

Разлика между технически камък и синтерована керамика – Ценова гама

Цената на техническия камък варира в зависимост от вида на използвания естествен камък и неговата наличност. Някои редки или екзотични камъни могат да бъдат по-скъпи, докато по-често срещаните разновидности могат да бъдат по-достъпни. Освен това цената може да се увеличи в зависимост от сложността на процеса на изработка и монтаж.

Синтерованата керамика е синтетичен материал и предлага сравнително по-постоянна ценова структура. Цената обикновено се определя от фактори като марката, качеството, дизайна и размера на керамичните плочи. Въпреки че синтерованата керамика може да има по-високи първоначални разходи в сравнение с естествения камък, нейната издръжливост, ниски изисквания за поддръжка и дълъг живот често я правят икономически ефективен избор в дългосрочен план.

разлика между технически камък и синтерована керамика

Разлика между технически камък и синтерована керамика – Поддръжка и дълготрайност

Техническият камък изисква редовно почистване, за да се поддържа външният му вид и да се предпази от петна. Въпреки че е много устойчив на надраскване, трябва да се внимава и  да се избягват абразивни почистващи препарати или агресивни химикали, които могат да повредят повърхността. При правилна грижа техническият камък може да запази красотата и дълготрайността си в продължение на десетилетия.

Синтерованата керамика е изначално устойчива на петна, драскотини и топлина. Гладката ѝ повърхност я прави лесна за почистване. Синтерованата керамика е също така силно устойчива на избледняване, което я прави подходяща за външни приложения, изложени на слънчева светлина. Тези качества допринасят за нейната дълготрайност и минимални нужди от поддръжка, което спестява време и усилия в дългосрочен план.

Предлаганата от  AR Commerce синтерована керамика Geoslab  е произведена по италианска технология, с модерни и търсени  цветове и на атрактивна цена.

разлика между технически камък и синтерована керамика

А коя опция да изберете за своя дом? Е, обмислете добре вашите нужди, вашите предпочитания, дизайна, който търсите и разбира се – бюджета ви. След това при нужда се свържете със специалист, който да ви помогне да направите правилния избор. Ако имате въпроси – не се колебайте да се свържете с нас!

Прочетете още от блога на АР Комерс:

Най-добрият плот за кухня – Как и защо да избереш качеството?

Каква е разликата между технически камък и синтерована керамика?