Дизайн

Синтерован камък – с какви качества се откроява?

Синтерованият камък е разработен за първи път в края на 90-те години на миналия век като отговор на нарастващото търсене на издръжливи, лесни за поддръжка и екологични алтернативи на естествения камък. Първите продукти от синтерован камък са произведени в Италия, където технологията е патентована и производственият процес е усъвършенстван.

Oсновно произведени в Италия, Испания и Китай, плотовете от синтерован камък започват с рециклирани материали като кварц, порцелан и стъкло, заедно със сурови минерали като циркон, ематит и албит. Тези материали се смилат на фин прах. Те се изпичат до изключително високи температури (над 1000°C или 1832°F), докато се синтероват – образуват кохезионна маса, която не се стопява.1Нискотемпературен процес на синтероване. Изпечените материали се формоват в листове под изключително високо налягане.

синтерован камък

Синтерованият камък може да се използва за различни нужди на плота от кухнята до банята, като същевременно работи на места, предразположени към екстремни топлинни колебания, като заобикалящи камини или зони извън дома, където неговата UV устойчивост може да бъде подложена на изпитание и реагира отлично.

Синтерованият камък се превърна в популярен избор за кухненски плотове поради своята издръжливост, гъвкавост и естетическа привлекателност. Той е вид инженерен камък, изработен от естествени материали като минерали, кварц и порцелан, които се компресират и нагряват до високи температури. Този производствен процес води до плътен и издръжлив материал, който е устойчив на драскотини, петна и топлина.

Ето някои предимства от използването на синтерован камък за кухненски плотове:

Устойчивост: Синтерованият камък е известен със своята издръжливост и устойчивост на надраскване и удар. Може да издържи на тежка употреба в кухнята, без да показва признаци на износване.

Устойчивост на петна: Синтерованият камък е непорест, което означава, че не абсорбира течности. Това го прави много устойчив на петна от обикновени кухненски вещества като вино, масло и кисели храни.

Устойчивост на топлина: Синтерованият камък е устойчив на високи температури, което го прави подходящ за използване около котлони и горещи тигани. Все пак винаги е добра идея да използвате подложки или горещи подложки, за да предпазите повърхността от силна топлина.

Хигиеничност: Тъй като не е порьозен, синтерованият камък е устойчив на бактерии и други микроорганизми. Това го прави хигиеничен избор за кухненски повърхности.

Лесна поддръжка: Синтерованият камък се почиства лесно и изисква минимална поддръжка. Редовното почистване с мек сапун и вода обикновено е достатъчно, за да изглежда нов.

Разнообразен дизайн: Синтерованият камък се предлага в различни цветове и шарки, често имитиращи външния вид на естествен камък. Това позволява широка гама от възможности за дизайн, което улеснява намирането на стил, който допълва вашия кухненски декор.

Унифициран външен вид: За разлика от естествения камък, синтерованият камък обикновено има по-равномерен външен вид, който някои собственици на жилища намират за привлекателен.

синтерован камък

Видове приложения на синтерован камък:

Синтерованият камък е много популярен за множество различни приложения! Нека разгледаме няколко от тях и защо се използват:

Кухненска мивка от синтерован камък

Синтерования камък е перфектен избор за мивки за баня поради изключителната си издръжливост и водоустойчивост. Плътната му повърхност предотвратява абсорбирането на вода, като намалява риска от развитие на мухъл и бактерии. 

Освен практическите предимства, синтерования камък предлага широка гама от възможности за дизайн, което позволява да се изработят мивки по поръчка. Независимо дали предпочитате елегантен, модерен външен вид или по-традиционна естетика, синтерованата скала може да бъде приспособен към вашите стилови предпочитания. Гъвкавостта му се изразява в цветовете, текстурата и формата, като предоставя безкрайни възможности за създаване на уникален и визуално привлекателен дизайн.

При правилна грижа и поддръжка, мивките от агломериран камък ще запазят красотата и функционалността си за години напред, което ги прави разумна инвестиция за всеки проект за ремонт или строителство на баня. Независимо дали се използват в жилищни бани, спа център или търговски тоалетни, мивките от спечен камък предлагат несравнимо изпълнение и стил.

Външни стенни облицовки

Все по-популярен избор за облицовката на външни стени е синтерованият камък. Това е поради своята дълготрайност и устойчивост на атмосферни влияния. Здравата му конструкция осигурява дълготрайност във външна среда, като предпазва сградите от природните стихии.

Поради метода на изработка възможността за създаване на интересен външен вид се пренася и за по-големите плочи, необходими за стенни облицовки. Независимо дали се използва в жилищна или търговска среда, той може да бъде персонализиран за постигане на различни архитектурни стилове и естетика.

облицовка от синтерован камък

Устойчивостта на синтерования камък на UV лъчи и избледняване го прави отличен избор за външни приложения. Той запазва цвета и външния си вид с течение на времето, като намалява необходимостта от честа поддръжка и пребоядисване. Освен това синтерованият камък е негорим, което го прави безопасен вариант за външна облицовка в райони, предразположени към пожари или други пожарни опасности. 

Екстериорната облицовка от синтерован камък е също така екологична, тъй като е изработена от естествени суровини и може да бъде рециклирана в края на жизнения си цикъл. 

Спа центрове и мокри помещения

Синтерования камък е най-добрият избор за спа центрове и мокри помещения поради изключителната си издръжливост и устойчивост на влага. Неговата непореста повърхност предотвратява абсорбирането на вода, което гарантира дълготрайност в среди с по-висока влажност.

В спа центровете, където излагането на вода е постоянно, повърхностите от агломериран камък запазват целостта си, без да се деформират или влошават. Това ги прави идеални за използване в зони като парни бани, душове и  джакузита.

Агломерационният камък е лесен за почистване и поддръжка, като изисква минимални усилия за поддържане на безупречния му вид. Това гарантира, че спа съоръженията могат да поддържат високи стандарти за чистота с минимални грижи.

 

  • Кухненски плотове
  • Мивки за баня
  • Стенни облицовки
  • Подова настилка
  • Стълбище
  • Вътрешни дворове и външни настилки
  • Облицовка на външни стени
  • Ограждане на камина
  • Облицовка на басейн
  • СПА центрове и мокри помещения

Можем ли да си го позволим? След всички изброени предимства, бихме си помислили, че синтерованият камък е много скъп и малко хора биха могли да си го позволят. Но това не е така! Цените на този тип камък са много близки до цените на кварцовия камък и са напълно достъпни за българския пазар.

Когато обмисляте синтерован камък за вашия кухненски плот, важно е да работите с професионален монтажник, за да осигурите правилно измерване, рязане и монтаж. Освен това следвайте указанията на производителя за грижа и поддръжка, за да запазите красотата и функционалността на повърхността във времето.

В лицето на фирма АР Комерс, можете да намерите партньор, в избора на плот за вашата кухня или баня, като предлаганото разнообразие от технически и синтерован камък, наред с професионалната консултация за монтаж са гарантирани. Брандовете, които АР Комерс предлага са Cimstone, Belenco, Coante и Geoslab.

Прочетете още от блога на АР Комерс:

Най-добрият плот за кухня – Как и защо да избереш качеството?

Каква е разликата между технически камък и синтерована керамика?