Дизайн

Синтерован камък – с какви качества се откроява?

Синтерованият камък е разработен за първи път в края на 90-те години на миналия век като отговор на нарастващото търсене на издръжливи, лесни за поддръжка и екологични алтернативи на естествения камък. Първите продукти от синтерован камък са произведени в Италия, където технологията е патентована и производственият процес е усъвършенстван.

Oсновно произведени в Италия, Испания и Китай, плотовете от синтерован камък започват с рециклирани материали като кварц, порцелан и стъкло, заедно със сурови минерали като циркон, ематит и албит. Тези материали се смилат на фин прах. Те се изпичат до изключително високи температури (над 1000°C или 1832°F), докато се синтероват – образуват кохезионна маса, която не се стопява.1Нискотемпературен процес на синтероване. Изпечените материали се формоват в листове под изключително високо налягане.

синтерован камък

Синтерованият камък може да се използва за различни нужди на плота от кухнята до банята, като същевременно работи на места, предразположени към екстремни топлинни колебания, като заобикалящи камини или зони извън дома, където неговата UV устойчивост може да бъде подложена на изпитание и реагира отлично.

Синтерованият камък се превърна в популярен избор за кухненски плотове поради своята издръжливост, гъвкавост и естетическа привлекателност. Той е вид инженерен камък, изработен от естествени материали като минерали, кварц и порцелан, които се компресират и нагряват до високи температури. Този производствен процес води до плътен и издръжлив материал, който е устойчив на драскотини, петна и топлина.

Ето някои предимства от използването на синтерован камък за кухненски плотове:

Устойчивост: Синтерованият камък е известен със своята издръжливост и устойчивост на надраскване и удар. Може да издържи на тежка употреба в кухнята, без да показва признаци на износване.

Устойчивост на петна: Синтерованият камък е непорест, което означава, че не абсорбира течности. Това го прави много устойчив на петна от обикновени кухненски вещества като вино, масло и кисели храни.

Устойчивост на топлина: Синтерованият камък е устойчив на високи температури, което го прави подходящ за използване около котлони и горещи тигани. Все пак винаги е добра идея да използвате подложки или горещи подложки, за да предпазите повърхността от силна топлина.

Хигиеничност: Тъй като не е порьозен, синтерованият камък е устойчив на бактерии и други микроорганизми. Това го прави хигиеничен избор за кухненски повърхности.

Лесна поддръжка: Синтерованият камък се почиства лесно и изисква минимална поддръжка. Редовното почистване с мек сапун и вода обикновено е достатъчно, за да изглежда нов.

Разнообразен дизайн: Синтерованият камък се предлага в различни цветове и шарки, често имитиращи външния вид на естествен камък. Това позволява широка гама от възможности за дизайн, което улеснява намирането на стил, който допълва вашия кухненски декор.

Унифициран външен вид: За разлика от естествения камък, синтерованият камък обикновено има по-равномерен външен вид, който някои собственици на жилища намират за привлекателен.

синтерован камък

Видове приложения на синтерован камък:

  • Кухненски плотове
  • Мивки за баня
  • Стенни облицовки
  • Подова настилка
  • Стълбище
  • Вътрешни дворове и външни настилки
  • Облицовка на външни стени
  • Ограждане на камина
  • Облицовка на басейн
  • СПА центрове и мокри помещения

Можем ли да си го позволим? След всички изброени предимства, бихме си помислили, че синтерованият камък е много скъп и малко хора биха могли да си го позволят. Но това не е така! Цените на този тип камък са много близки до цените на кварцовия камък и са напълно достъпни за българския пазар.

Когато обмисляте синтерован камък за вашия кухненски плот, важно е да работите с професионален монтажник, за да осигурите правилно измерване, рязане и монтаж. Освен това следвайте указанията на производителя за грижа и поддръжка, за да запазите красотата и функционалността на повърхността във времето.

В лицето на фирма АР Комерс, можете да намерите партньор, в избора на плот за вашата кухня или баня, като предлаганото разнообразие от технически и синтерован камък, наред с професионалната консултация за монтаж са гарантирани. Брандовете, които АР Комерс предлага са Cimstone, Belenco, Coante и Geoslab.

Прочетете още от блога на АР Комерс:

Най-добрият плот за кухня – Как и защо да избереш качеството?

Каква е разликата между технически камък и синтерована керамика?