ДизайнЗа Cimstone

В процеса на обзавеждане или обновяване на дадено помещение, изборът на цветовете е решаваща стъпка. Днес ще се фокусираме върху цветовия избор в банята, обсъждайки основните правила за вземане на това решение, както и най-често срещаните комбинации.

Основни правила при цветовия избор за банята

Основните правила, които е добре да имате предвид при избор на цветовете за банята са 3. Първото е “Правило на 3-те цвята“, което помага при избирането на точната цветова схема. Това правило твърди, че в банята трябва да има три цвята – 70% светъл цвят, 20% неутрален и 10% контрастен такъв.

Второто правило е “The 70%-30%“, което твърди, че допълването на два нюанса по схемата 70/30 ще осигури перфектния резултат. Препоръчително е 70% да бъде по-светлият цвят, докато 30% по-тъмният, особено при малки бани, които имат нужда от разширяване.

Третото правило е известно като “Правилото на доминиращия нюанс“ и според него, че в банята трябва да бъде интегрирана същата цветова палитра, която преобладава в целия дом.

Най-често срещани цветови комбинации за банята

Дизайнът на банята може да бъде истинско предизвикателство, особено когато става въпрос за избор на цветовете. Днес сме ви подготвили най-популярните цветови комбинации, които се срещат често и винаги ще бъдат на мода.

Синьо, кафяво и бяло

Комбинацията между синьо, кафяво и бяло е много харесвана за обзавеждането на банята, тъй като дава перфектния баланс между съвременно и традиционно. Светлите цветове дават пространство и нежност, докато тъмният добавя дълбочина. Някои хора избират дървени материали, или плочки, имитиращи дърво. Технически камък Cimstone може да допринесе за завършения вид на банята, като един от подходящите цветове за тази цветова гама е Hermes.

Бяло и бежово

Комбинацията между бяло и бежово винаги е била на мода, тъй като успешно прави всяка баня просторна и приветлива, придавайки усещане за чистота. Препоръчително е да използвате един нюанс кремаво бяло, както и един нюанс бежово, а след това може да внесете дълбочина в помещението, избирайки по-тъмни детайли. Плот от технически камък Cimstone в цвят Etna може да бъде перфектния детайл, от който се нуждае светлата баня.

Бяло, черно и мрамор

Една от най-честите комбинации, използвани в баните е именно тази между черно, бяло и мрамор. Това е вечна класика, която пасва повече от идеално на банята, създавайки усещане за лукс и чистота. Препоръчително е да използвате предимно бяло, черното да се използва за създаване на дълбочина, а мраморът – като детайл.

Технически камък Cimstone може да пасне страхотно на баня в тези нюанси като най-подходящите цветове са Olympos и Nephila.

Модерни цветови тенденции за банята 2024

Банята е едно от най-важните места, където да се направи правилното съчетаване на цветовете в интериора. Модерните бани акцентират върху стила и функционалността. Собствениците на жилища все по-често търсят цветови комбинации за банята, които отразяват принципите на съвременния дизайн. Именно за това хората, които правят реновации в банята, често се избират технически камък за банята

Неутралните палитри остават популярни, но се наблюдава нарастваща тенденция към смели, изразителни цветове. Тази промяна е повлияна от желанието за персонализиране на пространството, като същевременно се поддържа изчистен, цялостен вид.

В допълнение към латекса, плочките играят решаваща роля в съвременния дизайн на банята. Текстурираните и шарените плочки могат да добавят визуален интерес и контраст. Правилният избор на плочки дава възможност за креативност в цветовите комбинации за банята, като улеснява балансираното включване на тенденциозни цветове в интериора.

Тъмно синьо и медено оранжево

Тъмното синьо и меденото са забележителна комбинация, която внася изтънченост в интериора на банята. Тази цветова схема предлага баланс между дързост и топлина, което я прави идеална за модерен дизайн. Дълбокият тъмносин цвят осигурява драматичен фон, който може да накара банята да се почувства по-луксозна и просторна.

Медните акценти, като смесители, дръжки и осветителни тела, добавят топъл, метален контраст към хладния тъмносин цвят. Тези елементи внасят усещане за елегантност и изтънченост. Отразяващото качество на медта засилва цялостната яркост на пространството, като предотвратява усещането за прекалено тъмно или претоварено морско море.

цветови комбинации за банята

Включването на тъмносиньото в по-големи зони, като стени или шкафове, създава силно визуално въздействие. Той се съчетава добре с бели или светли плотове и плочки, които могат да разчупят интензивността и да добавят баланс. Медта може да се интегрира чрез по-малки, детайлни аксесоари, като се гарантира, че пространството остава сплотено и стилно.

Комбинацията от тъмното синьо и медно се съчетава добре с различни дизайнерски стилове. Тя допълва както съвременната, така и традиционната естетика на банята. Използването на висококачествени материали и покрития допълнително засилва усещането за лукс. Това съчетание може да се адаптира и към различни текстури, като например матови плочки от тъмносиньо и полирани медни тела.

Бежово, сиво и жълто

Бежово, сиво и канарско жълто създават балансирана и жизнена цветова схема в банята. Бежовото осигурява неутрална и земна основа, която внася топлина и стабилност в пространството. Този универсален нюанс се съчетава добре както с модерни, така и с традиционни елементи на дизайна.

Сивото допълва бежовото, като добавя хладен, съвременен щрих. То осигурява неутрален контраст, който подчертава топлината на бежовото, без да я превъзхожда. Сивото може да се използва за плочки, шкафове или дори за боядисване на стени, за да се създаде цялостен и елегантен вид.

Жълто внася яркост и енергия. Този жизнерадостен цвят може да се използва в аксесоари като кърпи, килими и декоративни елементи. Жълтите акценти съживяват пространството и добавят динамичен елемент към цялостния дизайн.

цветови комбинации за банятаТези три цвя

та се съчетават добре, за да създадат хармонична и привлекателна баня. Бежовото може да се използва за по-големи повърхности като стени или подови настилки, като осигурява топла основа. Сивото може да се използва за арматура и обзавеждане, като придава модерна и изчистена естетика. Акцентите в жълто могат да бъдат разположени, така че да привлекат вниманието и да добавят закачливост.

Комбинацията от бежово, сиво и жълто предлага гъвкавост и стил, идеален за най-интимното помещение в дома. Тя подхожда на различни дизайнерски предпочитания – от минималистични до еклектични. Това трио създава среда, която е едновременно релаксираща и ободряваща, което го прави отличен избор за съвременни цветови комбинации за банята.

Циан и бяло

Циан и бялото са вечни цветови комбинации за банята, които придават свежа и спокойна атмосфера. Цианеното предизвиква усещане за спокойствие, напомняйки за ясно небе и открити води. Този цвят може да се използва за стени, плочки или дори шкафове, за да се създаде успокояваща атмосфера.

цветови комбинации за банятаБялото осигурява ясен и чист контраст на цианеното. То засилва яркостта на пространството и придава усещане за чистота. Белите осветителни тела, като мивки, вани и тоалетни, се съчетават добре с циан, като създават балансиран и хармоничен вид.

Океанското синьо може да доминира в цветовата схема, докато белите акценти не позволяват да се почувствате прекалено тежки. Например, помислете за сини стени, съчетани с бели облицовки и арматура, за да постигнете балансиран ефект.

 

Добавянето на големи плочки с интересни шарки може да създаде визия. Тази комбинация работи особено добре в по-малки бани, където максималното използване на светлината и пространството е от съществено значение. Универсалността на тези цветове позволява да се използват различни стилове – от модерни до крайбрежни теми.

Камък Cimstone се предлага в страхотно разнообразие от цветове, които могат да бъдат перфектно имплементирани в дизайна на банята. Техническият кварцов камък е чудесен избор за плота в банята, както и за красиви детайли, които могат да бъдат поставени на стената. Разгледайте цветовете, в които може да закупите камък Cimstone тук и се свържете с нас за безплатна консултация! Очакваме ви!