ÇimstoneGeoslabДизайн

За необученото око едва ли има някаква забележима разлика между естествен камък и технически камък. Естественият камък и изкуственият камък са както естетически приятни, така и издръжливи, но трябва да отбележите съществените разлики между двата варианта. В тази статия ще обсъдим тези разлики и ще ви помогнем да решите кой материал е най-подходящ за вашите нужди, предпочитания и бюджет.

Как да изберем между естествен и технически камък

Когато избирате материала за вашите плотове, плочи, стени или под, ще искате да изберете такъв, който ще добави красив завършек към вашето жилище. Освен това, трябва да помислите за издръжливостта на материала, за да издържи на ежедневната ви употреба. Няма да има смисъл да купувате скъп и екзотичен камък, когато ще използвате материала в район с голям интензитет, който вероятно ще му причини непоправими щети.

Естествен камък

Както подсказва името му, този материал е естествено образуващ се камък. Въпреки това естественият камък съществува от хиляди години и доставчиците на камък го добиват от различни места по света. Заслужава да се отбележи, че районът, от който се доставя материалът, може да бъде важен определящ фактор за цвета и вида на камъка. Освен това всяка плоча от естествен камък е уникална, като няма две напълно еднакви парчета.

Когато става въпрос за естествен камък, цената често не е определяща за функцията или качеството. Има много скъпи материали, които са по-порести, което ги прави по-меки и податливи на надраскване, така че не бива да разчитате само на цената, когато избирате най-добрия материал за вас. Също така си струва да се отбележи, че материалите от естествен камък могат да бъдат тежки, така че ако го използвате за шкафове, трябва да сте сигурни, че сте поставили достатъчно структурно укрепване.

Трябва също така да имате предвид естествените качества на материала и следователно не трябва да очаквате да получите точното парче, което виждате в шоурума. Цветът, жилките и яркостта могат да варират в зависимост от това откъде е изрязана плочата и как е направен този разрез.

Технически камък

Пуснат за първи път на пазара в края на 80-те години, техническият камък е продукт, създаден от човека, който се състои от естествени каменни агрегати, смоли и оцветители. Производителите са разработили това поради търсенето на по-плътен продукт, който предлага по-консистентен вид. Заслужава да се отбележи, че основната съставка на повечето технически каменни плочи е кварцът – изключително издръжлив минерал.

Вярно е, че техническият камък като цяло е по-достъпен от естествения камък. Това обаче не винаги е така. Различни фактори определят цената на материала, като един от тях е дизайнът на приложенията. Имайте предвид, че оформлението на вашата кухня до голяма степен определя колко материал ще бъде използван и колко ще бъде тъй наречената фира, което се отразява на общата цена.

Предимства на техническия камък

Техническият кварцов камък днес е един от най-популярните материали за кухненски плотове, както и за други елементи от вашия дом. Има няколко причини за това и едната е, че кварцът осигурява страхотно съотношение качество-цена. Продължете да четете, за да разберете някои от тях.

  1. Различни цветове

При производството на кварц се добавят пигменти за промяна на цвета му, добавяне на шарки и жилки. Поради това кварцът има най-богатия избор на цветове на пазара. В гамата му ще можете да намерите почти всеки цвят, който желаете.

  1. Разнообразие от модели

Кварцът може да има жилки, гранулации или да бъде напълно плътен цвят. В нашата гама можете да намерите всичко от силно изразените шарки до тези, които са много фини и затъмнени.

  1. Непорести

Кварцът е технически камък, като Cimstone, Belenco или Coante изработен от естествен кварц и смоли. Смолите действат като уплътнител – правят водоустойчива повърхност. Поради тази причина кварцът не трябва да бъде запечатан.

  1. Издръжливост

Кварцът е един от най-твърдите материали, заемащ 7-мо място по скалата на Моос. Кварцът няма да се счупи при натиск или силно въздействие на сила.

  1. Дълготраен

Тъй като кварцът е толкова издръжлив, той естествено ще бъде много дълготраен.

  1. Лесен за почистване

Ако искате материал, който можете да инсталирате и да забравите за него – инженерният кварц е правилното решение. Почистването е много лесно благодарение на непорестата повърхност. Всичко, от което се нуждаете за почистване е сапун, вода и мека кърпа.

  1. Устойчив на оцветяване

Дори и най-упоритите течности няма да могат да оставят петна върху кварцовия камък. Само внимавайте да не оставяте течности като кафе или вино да престоят твърде дълго, защото ще бъдат отстранени по-трудно.

  1. Униформен вид

Кварцовите шарки са по-унифицирани в сравнение с шарките върху гранит или мрамор. Кварцът може също да бъде съпоставен, което означава, че двете свързващи повърхности са огледални една на друга. Това е чудесен начин да направите вашата кухня или баня единствена по рода си.

  1. Достъпност

Най-общо казано, кварцът има по-ниска ценова точка от своите конкуренти, като например естествените камъни, въпреки че се представя подобно и по доста критерии дори по-добре. Цените варират от цвят до цвят; колкото по-рядък е цветът, толкова по-скъп ще бъде.

  1. Може да се използва за различни цели/функцуионалности

И накрая кой е по-добър – естественият или техническият камък

Както можете да видите, и двата материала имат своите предимства и недостатъци. Достатъчно е да се каже, че нито един вид продукт не може да се счита за „по-добър“ от другия. Ако избирате естествен камък пред технически камък или обратното, вие избирате основно въз основа на вашето определение за стойност и качество.

От друга страна, ако все още имате проблеми с определянето кой материал би бил идеален за вашите плотове, не се колебайте да се свържете с AR Commerce още днес! Нашият опитен и приятелски екип по продажбите с радост ще отговори на вашите запитвания и ще ви предостави безплатна консултация и оферта!